Home
 
jul23
Interview met hoofdtrainer Bart Benneker

Bart, allereerst leuk dat je wilt meewerken aan dit interview! Voor de mensen die jou niet kennen, zou jij jezelf even voor kunnen stellen?

Uiteraard, Bart Benneker, 27 jaar, geboren in Nijverdal. Hier woon ik momenteel nog steeds, sinds 2,5 jaar samen met Femke in de Heemtuin. Sinds mei jl. zijn we de trotse ouders van onze dochter Vera. Ik ben werkzaam in het onderwijs. Mijn overige vrije tijd gaat met name op aan de voetbal en v.v.Hellendoorn.

Hoe ziet je carrière eruit in het voetbal?

Zoals bij de meesten wel bekend zijn zowel Hugo Kok als ikzelf afkomstig van de Zweef. Ik heb bij de Zweef alle jeugdselectieteams doorlopen en daarna een jaar of zes op zondag bij de selectie gespeeld. Veelal in de reserve hoofdklasse. Ondertussen was ik al jeugdtrainer bij de Zweef waar ik ongeveer alle jeugdselectieteams onder mijn hoede heb gehad. Tijdens mijn actieve voetbalperiode heb ik een aantal lange, terugkerende blessures gehad, dit was tevens de aanleiding om op vrij jonge leeftijd de knoop door te hakken en mijn schoenen aan de wilgen te hangen.

Sinds de laatste twee jaar bij de Zweef ben ik de samenwerking met Hugo aangegaan. Hugo beschikt over veel ervaring, speelde tijdens de ‘gouden’ jaren van de Zweef in het eerste elftal op hoofdklasse-niveau en is enorm gedreven. Al pratende merkte ik dat hij graag weer het veld op wilde. Na twee jaar samenwerking bij de Zweef besloten dat we verder wilden kijken, een nieuwe uitdaging zochten en nieuwe spelers en kaderleden wilden leren kennen. v.v.Hellendoorn sprak ons hierin direct aan; een ambitieuze visie, gedreven kaderleden en daarnaast een prachtige accommodatie.

Je komt dus over vanuit de jeugdafdeling van v.v. Hellendoorn en gaat volgend seizoen  v.v. Hellendoorn 1 coachen,  zou je ons daar is meer over kunnen vertellen?

Het trainen van een eerste elftal is al langer mijn ambitie. Gedurende de samenwerking met Hugo werd deze ambitie versterkt. Je praat veel over voetbal, spart over ideeën, visies en trainingsmethoden. Hierin weten we elkaar steeds tot het uiterste te drijven. Deze drive zorgde ervoor dat de behoefte om een eerste elftal te trainen ook steeds verder groeide. Na een aantal goede gesprekken tijdens de sollicitatieprocedure bleek dat er veel wederzijds vertrouwen was om samen deze mooie uitdaging aan te gaan.

Voor ons een mooi moment om in te stappen. Door de afgelopen twee jaar in de jeugd te hebben gewerkt hebben we een goed beeld van wat er aan talent aan zit te komen. Daarnaast bestaat de huidige eerste selectie over veel jonge jongens die nog jaren mee kunnen. Wat ons betreft een perfect moment om te bouwen aan een solide team dat de komende jaren hopelijk mooie resultaten kan gaan boeken.

Hoe omschrijf jij jezelf als trainer?

We werken graag planmatig en gestructureerd. Hiervoor hebben we een aantal spelprincipes opgesteld, uitgangspunten die in elke situatie gelden. Deze spelprincipes vormen het uitgangspunt van de speelwijze. Tijdens de trainingen halen we steeds een aantal van deze principes naar voren. Dit bespreken we voorafgaand aan de trainingsweek in de kleedkamer. Op deze manier weet iedereen waar de focus tijdens die week ligt en spreken we allemaal dezelfde taal. De wedstrijden worden ook opgenomen, vervolgens analyseren we deze beelden voorafgaand aan de training met de groep. Hierdoor wordt het nog duidelijker op wat er goed ging en waar we onszelf nog kunnen verbeteren. 

Ik verwacht van het elftal veel toewijding en optimaal commitment. Dit mogen spelers ook van ons als staf verwachten. Wedstrijden worden gewonnen op het trainingsveld. Als daar de intensiteit hoog ligt, er hard gewerkt wordt, kritisch naar jezelf en een ander wordt gekeken, men bereid is om ‘vuile meters’ voor elkaar te maken zie je dit uiteindelijk ook terug in de wedstrijden. Ik verwacht dat de groep veeleisend voor zichzelf en een ander is.

Ik zou mezelf ook omschrijven zoals ik hierboven heb gedaan. Wat ik van spelers verwacht mogen de spelers ook van mij verwachten. De trainingsvoorbereidingen moeten perfect zijn, er moet een idee achter zitten. Deze ideeën moet ik kunnen overdragen en beargumenteren. Als het nodig is gaan we de confrontatie of discussie aan, Hugo en ik met elkaar, met spelers, overige stafleden, etc. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je samen verder komt.

Wij staan voor een open en laagdrempelige samenwerking. Ik geef bij de spelers vaak aan dat de speelwijze een leidraad is. De spelers zelf moeten dit uiteindelijk uitvoeren. Als zij andere nuances aandragen gaan we hierover in discussie, vervolgens bepalen we samen wat het uiteindelijke plan wordt. Voorop staat wel dat discussies niet tijdens de wedstrijd worden gevoerd, dan moet er hard gewerkt en gewonnen worden.

Het 1ste trainingsblok zit er inmiddels op, hoe kijk je daarop terug?

Het eerste trainingsblok is goed verlopen. Er is hard gewerkt en met een redelijk hoge intensiteit getraind. Het is een relatief jonge groep, gedreven mannen die nog jaren mee kunnen. Tijdens het eerste trainingsblok zijn we in vogelvlucht door de verschillende teamfuncties gegaan. Hoe willen we aanvallen, verdedigen en omschakelen? Dit is gezien de beperkte tijd nog vrij algemeen gebleven, hier gaan we tijdens het seizoen dieper op in.

Feit was dat een deel van de groep nog herstellende was/is van blessures, hierdoor was de omvang van groep beperkt. Vanaf augustus moeten we elke training met minimaal 16 spelers en 2 keepers op het veld staan. Het eerste blok was een goed vertrekpunt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen zodat we vanaf augustus gas kunnen gaan geven.

Hoe ziet de komende weken/maanden eruit voor v.v. Hellendoorn 1?

Maandag 20 augustus beginnen we weer met trainen, dit is de week van het Helders Fees. Hierdoor zijn de trainingen van dinsdag en donderdag in de ochtend gepland. We trainen t/m de laatste week van oktober drie keer in de week. Vanaf november wordt dit twee keer en is het de bedoeling dat we de derde avond met een O23-selectie gaan trainen. Talentvolle spelers vanuit de jeugd en de jongere jongens vanuit de selectie.

Tijdens de voorbereiding spelen we een viertal oefenwedstrijden naast de drie bekerwedstrijden. De oefenwedstrijden staan allemaal op dinsdagavond gepland. We oefenen achtereenvolgens tegen VV Daarlerveen, Rijssen Vooruit, SV Haarle en Excelsior’31 2. Alle wedstrijden staan thuis gepland. Prettig voor de spelers en voor de trouwe supporters die zelfs nog met regelmaat bij de training staan te kijken.

Van de selectiespelers verwachten we dat ze maandag 20 augustus fit en uitgerust op het veld staan. Het voetballen in het eerste elftal is een voorrecht, iets waar je trots op mag zijn. Dit brengt echter ook verplichtingen met zich mee. We gaan met de selectie een proces in waarin we goede resultaten willen boeken. Duidelijke kaders, afspraken en regels zijn hiervoor cruciaal. Zo spreken we af dat we op maandag, dinsdag en donderdag trainen. Dit houdt in dat je er dan ook week in week uit op die momenten moet staan, dit ben je verplicht tegenover je teamgenoten en de staf. Ook hierbij geldt wederom ‘de wedstrijden worden gewonnen op het trainingsveld’. Hierin verwachten we onvoorwaardelijk commitment van de volledige groep.

Het seizoen 2018/2019. Wanneer is de technische staf tevreden?

We zijn tevreden als er een week in week uit 18 spelers op het trainingsveld staan die bereid zijn voor elkaar te werken en elkaar sterker maken. We willen bouwen aan een solide basis voor de komende jaren. Zoals genoemd kan het merendeel nog jaren mee. Het bouwen van een goede fundering voor de komende jaren is de eerste uitdaging. Dit moet leiden tot een herkenbare speelstijl waarbij we liefst dominant spelen. De eerste selectie is het uithangbord van de club. Mensen langs de lijn moeten trots kunnen zijn op het vlaggenschip, moeten kunnen genieten van de wedstrijden en moeten zien dat de spelers tot het gaatje gaan voor ‘hun’ club. Als we er in slagen om het onvoorwaardelijke commitment te combineren met heel veel passie, overtuiging en een herkenbare speelstijl zijn wij als staf zeer te tevreden.

  Vorige     Volgende  

Terug naar overzicht
 

 

Hoofdsponsor Heren
 
 
Hoofdsponsor Dames
 
 
Webshop
 
 
Volgende wedstrijd
 

 

 
Sponsoren
 
 
Magazine 2017-2018