Protocol blessures v.v .Hellendoorn seizoen 2015/2016

Protocol blessures v.v Hellendoorn seizoen 2015/2016

Wat te doen bij een blessure?
- Eerst melden bij een verzorger op maandag-, dinsdag- of donderdagavond of bij Fysiotherapie ZorgSaam
- De verzorger of fysiotherapeut stelt een 'werkdiagnose'  en stelt samen met de speler een behandelplan op, indien nodig wordt dit ook met de trainer/leider besproken
- De verzorger of fysiotherapeut bepaalt of je kunt deelnemen aan de groepstraining of dat het beter is een alternatieve training of hersteltraining te volgen.
- Spelers/speelsters kunnen alleen deelnemen aan hersteltraining indien de speler gezien is door een verzorger of fysiotherapeut
- Volledige hervatting van training/wedstrijd na langdurige blessure kan alleen na goedkeuring medische staf of behandelend fysiotherapeut van de speler, dit wordt tevens gecommuniceerd naar leider/trainer.

Bezetting medische staf v.v. Hellendoorn:
Verzorging:
- maandag, dinsdag en donderdag
- selectie elftallen 19.30-20.00 uur
- overige elftallen na 20.00 uur
- Eventueel opverzoek voor 19.30, dan contact opnemen met betreffende verzorger
- Maandag: Sarah Kerklaan
- Dinsdag: Nicole Rodijk
- Donderdag: Tonnie Middelkamp

Hersteltraining:
- maandagavond 19.00-20.00 uur
- Rob Alferink

Fysiotherapie ZorgSaam:
Bij twijfel  aan de diagnose of bij op het oog een ernstige blessure kunnen spelers contact opnemen met Fysiotherapie ZorgSaam of indien nodig de huisarts.
Rob Alferink is als fysiotherapeut werkzaam bij Fysiotherapie ZorgSaam, de praktijk is bereikbaar via het telefoonnummer: 0548-615889, http://fysiotherapie.zorgsaamnijverdal.nl/

DRW Fitnesscentrum:
Bij langdurige blessures, conditieachterstand of verminderde spierkracht is er mogelijkheid om bij DRW-fitnesscentrum te sporten. Tonnie Middelkamp is werkzaam bij DRW en kan jou als speler begeleiden naar een optimale conditie.  Aanmelden kan via DRW Fitnesscentrum; 0548-611690

Hersteltraining:
Op maandagavond vindt de hersteltraining plaats o.l.v. Rob Alferink. Dit is alleen mogelijk op advies van de medische staf of behandelend fysiotherapeut.

In principe is deze hersteltraining in eerste instantie bedoeld voor de selectie teams. (Heren 1, 2, A1 en Dames 1, indien de groepsgrootte het toelaat zijn overige spelers altijd welkom)

Krachthonk:
Het krachthonk is vrij toegankelijk voor alle spelers en speelsters van v.v. Hellendoorn. In het krachthonk staan fietsen, een loopband en hangen posters met stabiliserende oefeningen voor de rug-, knie en enkel. Het krachthonk kan gebruikt worden indien een speler niet kan deelnemen aan de groepstraining i.v.m. een blessure.  Ook bij terugkomende rug-, enkel- of knieklachten is het zinvol om voor de groepstraining een kwartier spierversterkende oefeningen te doen.

Wat te doen bij acute blessures?
- RICE: R – rust, I – ijs, C – Compressie, E – elevatie (been hoog houden)
- Bekers met ijs en ijscompressen liggen in de diepvries in het krachthonk. Deze zijn vrij toegankelijk voor alle leden van v.v. Hellendoorn. De eerste 48 uur, meerdere malen per dag 10 min. koelen dit om hevige zwelling te voorkomen en het herstel te bevorderen
- Op het oog een zeer ernstige blessure?  Vraag de medische staf voor beoordeling op het veld. Indien een spelers absoluut niet in staat is 4 stappen te lopen op het aangedane been kan doorverwijzing naar de huisartsenpost geïndiceerd zijn. Is dit wel mogelijk dan voldoet bovenstaand (RICE)
- Heb je in het weekend een blessure op gelopen, dinsdag- en donderdagavond staan de verzorgers voor je klaar om deze te beoordelen en jou te adviseren om optimaal te herstellen.